Która mozzarella jest najlepsza, skoro włoski ser jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera? Niemiecki magazyn biznesowo-konsumencki WISO przeprowadził losowe testy różnych rodzajów mozzarelli dostępnych w niemieckich sklepach i zaskakująco okazało się, że markowy produkt był przedostatni w rankingu. Przebadano sześć mozzarelli o różnych cenach: Lidl Milbona - 0,99 euro, Kaufland K Classic - 0,99 euro, Edeka Gut & Günstig - 0,99 euro, Rewe Beste Wahl - 1,19 euro, Alnatura - 1,29 euro, Galbani - 1,99 euro.
Przedostatnia jest najdroższa, markowa mozzarella.
Aby ocenić smak mozzarelli, produkty zostały przetestowane przez uczestników festiwalu ulicznego jedzenia. Ser mozzarella Rewe Beste Wahl za 1,19 euro został uznany za najlepszy. Jest o 20 eurocentów droższy od najtańszych produktów, ale jednocześnie o 80 eurocentów tańszy od najdroższego. Najdroższa mozzarella została oceniona jako przedostatnia przez testerów.
Najlepszym wyborem w sklepach są produkty marki Rewe Beste Wahl, Alnatura, Lidl Milbona. Również Edeka Gut & Günstig i Galbani są porównywalne. Kaufland oferuje produkty marki K Classic. Z testu możemy wyciągnąć wniosek, że wyższa cena nie zawsze idzie w parze z najwyższą jakością. Najdroższy produkt zajmuje przedostatnie miejsce obok produktu, który kosztuje tylko połowę mniej.
Wszystkie testowane produkty mają dobre wieści. Przebadano je również w laboratorium pod kątem obecności zarazków, na dzień przed datą przydatności do spożycia. Stwierdzono, że wszystkie mozzarelle były wolne od zarazków. Miękkie włoskie sery okazały się być lepsze niż próbki kurczaka z Lidla, które były zanieczyszczone wieloopornymi zarazkami, co spowodowało dyskusję na temat opieki nad zwierzętami.